Otthon, nyaraló vagy ingatlan befektetés?
Keressen több száz eladó bolgár ingatlan között!

Várna

Várna Bulgária harmadik legnagyobb városa, az északi tengerpart gazdasági és kulturális központja. Sokáig az ország tengerentúli áruforgalma szinte kizárólagosan Várnán keresztül bonyolódott le. Ma már vetélytársa – főképp a teherforgalom terén – a gyors léptekkel fejlődő másik bolgár kikötőváros, Burgasz.

Várna első lakói a trákok voltak, akik Odesszeonnak nevezték el a települést. Később görögök és rómaiak harcoltak a városért. A VII. században megtelepülő bolgárok Vrane-nak és Vran-nak nevezték a települést. A XIII. századra esik Várna virágkora, amikor Kalojan cár, a második bolgár birodalom nagy hódítója a meggyengült Bizánctól visszafoglalta a települést, és Várna forgalmas kereskedővárossá fejlődött. A XIV. században a város török kézre került, és csak az 1877-78-as bolgár szabadságharc után szabadult fel a török uralom alól.

Az 1444-es Várnai csatában - melyet a Hunyadi János által vezetett I. Ulászló magyar-lengyel király hadai vívtak a törökök ellen – kb. 20-30 ezer keresztény (köztük: magyar, horvát, lengyel, cseh, német, szerb, bosnyák, vlah és pápai) katona, illetve 60-100 ezer török katona vett részt. Az ütközetet a törökök nyerték, a keresztény sereg körülbelül fele megsemmisült. A 20 esztendős I. Ulászló király - miközben a lengyel sereggel rohamozta a janicsárokat - elesett a harcban. Hunyadi János is csak nagy nehézségek árán maradt életben, és menekült el a városból. A csata „a balkáni népek Mohácsa volt”, mivel a keresztény seregek vereségét több évszázados török uralom követte.

A Várna közelében fekvő Vladiszlavovo település a mai napig őrzi I. Ulászló király nevét. A csata színhelyén az egykori résztvevő országok címerével díszített kapu fogadja a turistát. A bolgárok által csal Vladiszlav Varnencsik(Várnai László)-nak nevezett Jagelló László emlékmauzóleuma fogadja a látogatót a kapun túl. A kápolnaszerű mauzóleumban ma is hálával emlékeznek a tragikus várnai csata évfordulóján a bolgár nép felszabadítására törekvő magyar királyra. A várnai csata nagy magyar hősének, Hunyadi János emlékét a mauzóleumban elhelyezett gyulafehérvári szarkofágjának a másolata őrzi. Az emlékmű mellett található múzeumban a csatában résztvevő nemzetek hadtörténeti emlékei láthatóak.


Látnivalók:

  • Régészeti Múzeum
  • Tengerészeti Múzeum,
  • Planetárium
  • Opera és a Várnai színház neobarokk épülete
  • Szv. Nikola (Szt. Miklós) templom
  • a félig földbe süllyesztett Szv. Bogorodica (Miasszonyunk) templom
  • Primorski park delfinárium

Várna belvárosi része teljesen más arcát mutatja napközben és esténként, de a legnagyobb kontraszt mégis a tengerparti rész és a város többi kerülete között figyelhető meg. A több kilóméteres szórakoztató sétány szinte ontja magából az éttermeket, klubokat, bárokat és diszkókat. A választék kifogyhatatlan, így több szezon is kevés lenne, hogy mindegyiket kipróbáljuk.