Otthon, nyaraló vagy ingatlan befektetés?
Keressen több száz eladó bolgár ingatlan között!

Sveti Vlas

A város a Balkán-hegység déli lejtőinek lábánál található, a Burgas-öböl északi részén. A települést is ezen a helyen alapították az időszámításunk szerinti II. században a trákok és egyes görög törzsek. A Sveti Vlas nevet a XIV. században kapta Saint Blaise után, akinek az emlékére egy monostort építettek ezen a vidéken.

1920-ig főleg görögök lakták, majd az abban az évben lefolytatott bolgár-görög népességcsere eredményeként költöztek ide a bolgárok. Sveti Vlas 1963-ban vált tengerparti üdülőhellyé és jelenleg is az egyetlen olyan Fekete-tengeri partszakasz Bulgáriában, ahol a part dél felé néz.

Sveti Vlas turisztikai fontossága folyamatosan nőtt az elmúlt évek során, tulajdonképpen egy csendesebbet alternatívát jelent a Naposparttal szemben. A két üdülőhely közötti rés folyamatosan csökken, ahogy egymás után nőnek ki a földből a szállodák és apartmanházak a tengerparton. Sveti Vlas az északi részén található annak az öbölnek, amelynek a közepén Napospart, a déli végén pedig Neszebár ősi városa helyezkedik el. Napospart és Neszebár busszal és taxival is könnyen elérhető, valamint hajó jár Sveti Vlas és Neszebár között. A burgaszi repülőtér mindössze 30 km.

Annak ellenére, hogy a 2000-es évektől rengeteg infrastrukturális fejlesztés ment itt végbe, Sveti Vlas megőrizte csendesebb, nyugodtabb arcát és a kellemes pihenésre, kikapcsolódásra továbbra is tökéletesen alkalmas. Ezért aztán gyermekes családok körében is igen kedvelt üdülőhely, a bulizó fiatalok inkább a Napospartot választják. Dimbes-dombos utcák és hangulatos kikötő jellemzik. A tengervíz szép tiszta, átlátszó.