Otthon, nyaraló vagy ingatlan befektetés?
Keressen több száz eladó bolgár ingatlan között!

Bolgár zene

Online rádiók  

Chalga rádiók:  

        www.djTacho.com (Радио/listen)

        http://www.radioveselina.bg  

Összes online rádió listája: 

        http://www.predavatel.com/ (Онлайн Радио)  

 

Bolgár népzene

Bolgár népzene
A bolgár népzene antik, gregorián, bizánci és török elemeket őriz. Különösen szépek cifrázott epikus énekei. Érdekesek és szokatlanok aszimetrikus ütemei: 2+3 vagy 3+2 - sajátosan "sántító" egyenlőtlen ütemegységű ritmusa, az ún."bolgár-ritmus." Ezt a ritmusképletet a páros és a páratlan lüktetés váltakozása jellemzi. 

Chalga
A csalga (чалга) egy bolgár könnyűzenei stílus, mely a 80-as évek végén kezdett kifejlődni. A csalga szó a török eredetű çalgı (= zene) szóból származik. Alapja a bolgár népzene, amely popzenével és keleti (arab, török, zsidó) elemekkel keveredik. 

Kaval, Gadulka

A bolgár és a makedón népzenében igen elterjedt népi hangszerek egyike a “kaval”, amely egy fából készült, hosszú, henger alakú cső. A kaval perzsa eredetű hangszer és arab közvetítéssel jutott el a Balkán félszigetre, majd Bulgáriába. A másik jellegzetes népi hangszer a “gadulka”, amely egy vonós hangszer. Különösen éles és tiszta félüveghang szerű hangon szólal meg. Gyönyörű hangjai a hegyek tiszta hangzását adják vissza.

  Bolgár néptáncok

A bolgár lánctáncok általános gyűjtőneve, egyben a táncmulatság, táncalkalom elnevezése: horo. A táncosok kéz-, öv- vagy vállfogással, nemek szerint külön csoportban táncolták, vagy közösen, a lánc egyik felén a férfiakkal, másik felén a nőkkel. A láncban kor és társadalmi hierarchia szerinti rendben fogództak össze. A bolgár horók többsége az óramutató járásával ellentétes irányba halad.

A másik széles körben elterjedt néptánc a racsenica, melyet körben, rituális funkcióban, szóló, páros, négyes, csoportos valamint ügyességi táncként egyaránt járnak. 7/16-os ütemű zenére táncolják, hármas alaplépéssel.