SOPSZKA SALÁTA
Hozzávalók:
1 kígyóuborka
3-4 paradicsom
1 kis fej hagyma
bolgár (sirene) sajt
kevés olaj, só
Elkészítése: a kígyóuborkát, paradicsomot felkockázzuk, a hagymát is apró darabokra vágjuk, majd az egészet összekeverjük. Belekeverünk egy kevés olajat, majd ízlés szerint sózzuk. Végül a tetejére bolgár sajtot reszelünk.
MUSZAKA
Hozzávalók:
3/4 kg burgonya
1 közepes hagyma
1 paprika
1/2 kg darált hús
2 reszelt paradicsom (vagy paradicsomszósz)
só, petrezselyem, bors
1 natur joghurt (450g)
1-2 tojás
Elkészítése: A hagymát megpirítjuk, beletesszük a darált húst. Egy kicsit még pirítjuk, majd összekeverjük a paradicsommal, fűszerekkel. Végül hozzákeverjük a kis kockákra vágott burgonyát. Tehetünk hozzá egy kis vizet és egy kevés olajat is. Tepsibe öntjük, tetejére alufóliát teszünk, majd a sütőben megsütjük. Ha megpuhult, a tetejére öntjük a joghurtot, amit előtte elkevertünk a tojásokkal. Visszatesszük a sütőbe (fólia nélkül), és addig pirítjuk, amíg megsül a teteje is.
GYÜVECS
Hozzávalók:
½ kg sertéshús, vagy csirkemell
2 közepes sárgarépa
1 közepes fej hagyma
néhány szem gomba
3-4 paradicsom (vagy paradicsomszósz)
3/4 kg burgonya
fűszerek (bors, csubrica- borsika)
kevés olaj, só
Elkészítése: A húst apró kockákra vágjuk, olajon kicsit megpirítjuk, fűszerezzük (tehetünk bele egy húsleveskockát is). Ezután a húst összekeverjük az apró kockákra vágott sárgarépával, hagymával, gombával, és hozzáöntünk paradicsomlét (vagy reszelt paradicsomot), valamint egy kis vizet, hogy legyen egy kis leve. Fedett tűzálló edénybe öntjük és sütőben megsütjük. Amikor már majdnem megpuhult, hozzákeverjük az apró kockákra vágott burgonyát, és még kb. fél óra hosszat sütjük, amíg minden megpuhul. Ha még van hely az edényben, a végén ráüthetünk egy-két tojást egészben a tetejére, amit még néhány percig sütni kell.
TARATOR / HIDEG UBORKALEVES
Hozzávalók:
4dl joghurt
1 nagyobb kígyóuborka
2-3 gerezd fokhagyma
kevés kapor
só
1 e. k olivaolaj
hideg víz
Elkészítése: Az uborkát, fokhagymát apró kockákra vágjuk. Beletesszük egy levesestálba, hozzáadjuk a joghurtot és annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy se túl sűrű, se túl híg ne legyen. Hozzáadunk egy evőkanál olajat, kevés kaprot, ízlés szerint sót, majd az egészet összekeverjük. Nagy melegben kitűnő étel.