Otthon, nyaraló vagy ingatlan befektetés?
Keressen több száz eladó bolgár ingatlan között!

Pleven

Pleven az észak-nyugati országrész kereskedelmi központja, és egyben az északi terület harmadik legnagyobb városa, Várna és Rousse után. Pleven a Dunába ömlő Vit és Oszam folyó által alkotott háromszög két szára között, dombokkal tarkított síkságon terül el.

A város látnivalói többnyire az 1877-78-as török-orosz háborúval kapcsolatosak. Három nagy csata folyt le Plevenben, 1877. július 20-án, 30-án és szeptember 11-én. A város körüli megerősített állásokat védő - Oszmán pasa vezette - törökök csaknem öt hónapig feltartották Oroszország és Románia túlerőben lévő egyesült seregeinek előrenyomulását Bulgáriába, de végül meg kellett adniuk magukat. 40000 orosz és román katona vérzett el Pleven sáncain. A város kitartó védelme révén “Pleven oroszlánja” névvel ruházták fel a török pasát. Pleven elestével viszont feltartózhatatlanná vált a török sereg teljes katonai kudarca, és a Bulgária felszabadulását hozó teljes győzelem.

Ha egyetlen melléknévvel kéne jellemeznünk egy-egy várost, akkor Pleven valószínűleg a mauzóleumok-városa elnevezést kapná. A városban és szűkebb környékén ugyanis közel 400 mauzóleum emlékeztet a nem is olyan távoli múlt e nagy eseményére.

Pleven város másik jellegzetessége a hatalmas és gyönyörű szökőkutak, melyek egész sora tárul elénk a városban.